Make your own free website on Tripod.com

glavni likovi

GLAVNI LIKOVI

U zagradi je naznacen engleski naziv.Nazivi junaka koji su ovde navedeni su oni koji su najcesce korisceni, mada poneki junak ima i vise prevoda imena sto zavisi od izdavaca (npr. u izdanjima "Politikinog zabavnika" druid se zove Panoramiks, a u albumima "Forum - Marketprinta" u tvrdom povezu Aspiriniks).

kliknite ovde za nazive 12 glavnih likova u "Asteriksu" na preko 20 jezika!

Asteriks (Asterix) je glavni junak svih epizoda i lik po kome je strip i dobio ime.Omaleni ratnik, lukav kao lisac, zivahan, onaj kome se poveravaju svi najvazniji zadaci.Iako je mali, ima nadljudsku snagu zahvaljujuci carobnom napitku druida Panoramiksa.Uvek se svadja sa Obeliksom oko toga da li treba povesti Idefiksa na putovanje.O njegovom poreklu se ne zna puno (tacnije skoro nista), samo se zna da ima rodjaka u Britaniji.Veciti je nezenja.
Obeliks (Obelix) je najbolji Asteriksov prijatelj.Njegov verni pratilac je psic Idefiks koga je sreo u epizodi "Zemlja Gurmanija" (engleski "Asterix and the banquet").Glavne zabave su mu tabanje Rimljana i jedenje divljih veprova, koje sa Asteriksom svakodnevno lovi po sumi.Kao mali upao je u kazan sa carobnim napitkom, pa zato poseduje neverovatnu snagu.Od tada vise mu ne daju carobni napitak (tri kapljice je popio u epizodi "Asteriks i Kleopatra", a u poslednjoj, kod nas prevedenoj kao "Obeliksova galija", krisom i ceo kazan).Ne podnosi da mu neko kaze da je debeo ("Ja nisam debeo, samo sam malo punacak").Nezenja, isto kao i Asteriks, samo sto se u epizodi "Asteriks legionar" zaljubio u Panaceu, medjutim, kasnije se ispostavilo da je ona vec bila verena za Tragikomiksa sto je Obeliksa jako pogodilo.Po zanimanju je seoski nosac menhira (vidi sliku).
Panoramiks (Getafix) je seoski druid.Jako je postovan u selu jer je veoma mudar i star, a i zna da spravlja razne napitke, medju kojima i tzv. carobni napitak koji svakome ko ga popije daje nadcovecansku snagu.Njegovo dejstvo ne traje dugo, ali sasvim dovoljno da se unisti rimski logor(i). Panoramiks najvise vremena provodi spravljajuci svoje napitke i beruci imelu (Obeliks obicno naleti bas na ono drvo na kome druid u tom trenutku bere ovu biljcicu).U avanturu sa Asteriksom i Obeliksom ide veoma retko (npr. u "Asteriks i Kleopatra"), a sa ostalim galskim druidima okuplja se jednom godisnje u Kornutskoj sumi.
Julije Cezar (Julius Caesar) je komandant rimske vojske.Veoma je uobrazen pa o sebi uvek govori u trecem licu.Svi mu se podsmevaju jer nikako ne uspeva da pokori maleno Asteriksovo selo.Gali ga jos zovu i "matori Julka".

Copyright 1999, Nebojsa Ilic.All rights reserved.