Make your own free website on Tripod.com
o stripu

O STRIPU

klik za uvecanu slikuNalazimo se u godini 50. pre nove ere.Cela Galija je pod vlascu Rimljana...Cela?Ne!Jedno selo nepokornih Gala i dalje se uspesno odupire osvajacu.Nije lako rimskim legionarima u utvrdjenim logorima Akvarijum, Pademinaum, Sedinadrum i Pijemorum...

Ovako vec nekoliko decenija pocinje svaka nova Asteriksova i Obeliksova avantura.Prvi album "Asteriks galski junak" izasao je 1959. godine u smesnom tirazu od 6000 primeraka.Kazem smesnom jer je npr. pretposlednji album "Ruza i mac" prodat u tirazu od sedam miliona primeraka.Inace, ukupni tiraz svih dosadasnjih albuma iznosi 280 000 000 primeraka, racunajuci i prevode na 77 jezika sirom sveta.Inace, Asteriks je najprodavaniji strip u Francuskoj (na drugom mestu je Tin Tin, a na trecem Talicni Tom).O Asteriksu i ostalim Galima snimljeno je i devet filmova ("Asteriks i Indijanci" imao je milion i po gledalaca), a prodat je i veliki broj lutaka, majica, igracaka i drugih proizvoda sa likovima junaka ovog stripa.

Prva epizoda Asteriksa objavljena u nasoj zemlji bila je "Asteriks i Kleopatra" i objavljena je u "Politici Ekspres" 9. oktobra 1966.Ova epizoda je ostala upamcena po tome sto je Asteriks u "Ekspresu" postao Zvezdoje, Obeliks Trboje, Panoramiks Vracun, zatim Galija je Medovina a galsko selo je Mala Mokra Medovina(!).Za ovaj album je, inace, utroseno 14 litara tusa, 30 cetkica, 62 olovke, 27 gumica za brisanje, 38 kilograma hartije, 16 pantljika za pisacu masinu, a autori su, radeci, popili oko 100 litara piva!!

Zanimljivo je da, iako je Rene Gosini, pisac teksta, umro jos pre 19 godina na svakoj novoj epizodi Asteriksa pisu imena oba autora iako od tada Alber Uderzo sam pise scenario i crta."Znam da po humoru ne mogu da se merim sa Reneom, ali Asteriks je nase zajednicko delo i poveriti ga nekom trecem znacilo bi izneveriti duh stripa", kaze on.Smatram da je time sto je sam nastavio da pise tekstove Uderzo napravio pravi potez, jer je npr. album "Ruza i mac" podjednako duhovit kao i ranije epizode na kojima su obojica zajednicki radili, a vise puta se dokazalo i na primeru raznih stripova (npr. Alana Forda) da epizode koje, umesto "roditelja", rade neki drugi crtaci ili tekstopisci, uvek dolazi do slabljenja kvaliteta.Uderzo je preduzeo i razne zakonske mere da, nakon njegove smrti, do toga ne dodje, odnosno da nijedan drugi crtac ili scenarista ne nastave rad na Asteriksu sto znaci da ce, kada on umre, zauvek otici i Asteriks.

TIRAZI POJEDINIH ALBUMA

naziv epizode
tiraz
Asteriks galski junak (1959)
6 000
Asteriks i Kleopatra (1963)
100 000
Asteriks u Britaniji (1965)
600 000
Asteriks i Normani (1966)
1 000 000
Ruza i mac (1993)
3 000 000

Tirazi albuma objavljenih izmedju 1967 i 1992 iznosili su izmedju 1 i 1,5 miliona primeraka.


Copyright 1999, Nebojsa Ilic.All rights reserved.